Beschrijving

Gouden 10 euro 2004 Proof munt: Koninkrijksmunt

In 2004 bestond het Koninkrijk der Nederlanden uit drie afzonderlijke landen: Nederland, Aruba en de Nederlandse Antillen. Ter gelegenheid van het vijftigjarig jubileum van het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden gaf de Koninklijke Nederlandse Munt, in opdracht van het ministerie van Financiën, een bijzondere herdenkingsmunt uit: de Gouden 10 Euro 2004 Koninkrijksmunt. Deze unieke munt, met een beperkte oplage van slechts 3.800 stuks, is een exclusief verzamelobject.

Ontwerp en Ontwerper

Het ontwerp van deze bijzondere munt is gemaakt door Rudy J. Luijters. Hij liet zich inspireren door de kennismakingsrede van koningin Beatrix in 1980. Tijdens deze toespraak benadrukte de koningin de warme relatie tussen Nederland, Aruba en de Nederlandse Antillen. Rondom het portret van de koningin op de munt staat niet alleen “Beatrix Koningin der Nederlanden”, maar ook de vertalingen in het Papiaments (“Reina di Reino Hulandes”) en Engels (“Queen of the Netherlands”). Dit ontwerp symboliseert de erkenning van zelfstandigheid en culturele eigenheid binnen het gemeenschappelijke koninkrijk.

Achterzijde Ontwerp

De achterzijde van de munt is even doordacht ontworpen. Hierop zijn appeltjes van oranje afgebeeld, een verwijzing naar het Huis van Oranje. Historisch gezien waren deze oranjetakken te vinden op diverse Nederlandse munten en tot op de dag van vandaag verschijnen ze op muntstukken van de Nederlandse Antillen. Dit gemeenschappelijke element benadrukt de verbondenheid binnen het Koninkrijk der Nederlanden.

Internationaal Verband

Naast de Nederlandse Koninkrijksmunt zijn er ook speciale uitgaven voor Aruba en de Nederlandse Antillen. Aruba en de Nederlandse Antillen gaven een 5 florin en een 5 gulden-Koninkrijksmunt uit. Deze munten zijn in hun respectieve landen ook wettige betaalmiddelen, wat de gezamenlijke viering van het vijftigjarig jubileum van het Statuut verder benadrukt.

Specificaties van de Gouden 10 Euromunt

De Gouden 10 Euro 2004 heeft de volgende specificaties:

  • Metaal: Goud met een zuiverheid van 900/1000
  • Gewicht: 6,72 gram
  • Diameter: 22,5 millimeter
  • Kwaliteit: Proof
  • Nominale waarde: € 10,-
  • Ontwerp: Rudy J. Luijters

Verzamelwaarde en Levering

Met een oplage van slechts 3.800 stuks is deze Gouden 10 Euro 2004 een bijzonder zeldzaam en waardevol verzamelobject. De munt wordt zorgvuldig verpakt en geleverd met een certificaat van echtheid in de originele houten doos met de munt in capsule (de witte omdoos kan beschadigd of beschreven zijn). De beperkte uitgave en het zorgvuldig en symbolisch ontwerp maken deze munt een begeerd item onder verzamelaars.

BTW

Gouden munten zijn vrijgesteld van BTW.

Lees meer

Gouden 10 euro 2004 Proof munt: Koninkrijksmunt Goud

  • Gouden 10 euro 2004 Proof
  • Koninkrijksmunt 
  • In originele doos
  • Oplage 3.800 stuks

Nog 2 stuks op voorraad. Voor 20:00 uur betaald, volgende werkdag verzonden!

558,41

Categorieën: